Indkøbskurv
Gratis fragt ved køb over 2000 kr.

BEREGNING AF AKUSTIK

Hvordan griber jeg sagen an?

Som tommelfingerregel kan man regne med, at i et forholdsvis hårdt lokale skal 30-60% af gulvarealet op at hænge i noiseaway støjdæmpende plader og absorptionsmateriale op, fordelt på loft og vægge.

Når det absorberende areal er beregnet så brug 80 / 20 reglen 80% af det absorberende areal placeres i loft og 20% monteres på vægen. Dette modvirker lyd og støj reflektioner mellem de hårde vægge.

Jo bedre fordeling af absorbenter, jo bedre og mere ensartet lydbillede opnås der i lokalet.

Vores erfaring viser at denne metode er særdeles effektiv.

I lokaler med højt til loftet er det nødvendigt at ligge mere til procentvis i forhold til gulv arealet. Som tommelfinger regel skal der for hver meter lokalets lofthøjde er højere end 2,5m lægges 6,3%procent mere til det beregnede areal.

Hurtigt eksempel: Hårdt rum på 30 m2 loft højden 3,8m  1,1m x 6,3% = 6,93 % + 25% = 31,93% af gulvarealet monteres i lokalet ca 9,6 m2 i alt.

At klappe hårdt er altid godt, for at se hvordan lyden opfører sig i et givent rum. Det kan kræve en del træning at mærke eller fornemme, hvordan lyden bevæger sig i et lokalet. Det kan opleves som om at lyden reflekteres som i en tunnel, at den flygter, som i en lang gang eller som om den bare stiger til vejrs, som i en kirke.

Efterklangstid – måling og beregning.

Lyd i hårde rum.

Det modsatte af et lyddødt rum er et klangrum evt. badeværelset, hvor alle væggene er lavet så hårde, at de reflekterer lyden frem for at absorbere den, samtidig med at støjen eller lyden opfattes meget diffus (netop grundet de hårde overflader). Den lange efterklangstid har sine fordele i nogle tilfælde f.eks ved nogle typer koncerter, hvor musikken ikke er forstærket. Det er dog ikke det, vi tager udgangspunkt i her. Her er vores hovedformål at skabe lokaler med god taleforståelighed, lavt lydtryk og kort efterklangstid.

Sabines formel er et redskab til beregne sig frem til en identifikation af, hvor lang efterklangstiden er i et givent rum. Dette kan gøres ved at tage et tilfældigt rum – og ud fra dets samlede volumen (V) (m3) og ud fra fladernes samlede areal og deres absorptionskoefficienter (A), finder vi rummets evne til at absorbere lyd.

Sabines formel. T(s)=0,161 x V/A

Det gøres sådan:

RUMMET i volumen: 3 x 4 x 5 = 60 m3

Vægoverflader : 2 x (3×5) + 2 x (3×4)

Gulvareal: : 4 x 5

Loftareal: : 4 x 5

Inden vi kan bruge formlen skal vi bruge absorptionskoefficienterne for de forskellige overflader – og skal man lave beregningen helt korrekt, skal man lave udregninger for alle frekvensbånd. I ovenstående tænkte eksempel antager vi for lethedens skyld følgende:

Absorsorptionskoefficient, α, for gulv og vægge: 0,1 på alle frekvensbånd

Absorsorptionskoefficient, α, for loftet: 0,7 på alle frekvensbånd

Beregningen for A bliver således:

2∗3∗5∗0.1 (to vægge) + 2∗3∗4∗0.1 (to vægge) + 4∗5∗0.1 (gulvet) + 4∗5∗0.7 (loftet) = 21.4

Vi kan nu sætte vores tal ind i formlen, da vi nu kender alle tal:

T (s) =0,161 x V/A – og med tallene indsat i formlen: = 0,161 x 60/21,4 = efterklangstid 0,4 sek.

Er du forvirret? fortvivl ikke. Vi er eksperter i lyd og vi vil rigtig gerne hjælpe dig.

Ring til os 23840408

Vi hjælper altid med et smil
Dansk virksomhed

Kvalitetsprodukter produceret i Danmark og Skandinavien

100% Sikker Betaling

EAN / Dankort / Mastercard / Visa